Er gonst de laatste dagen een nogal verontrustend bericht over het wereldwijdeweb. De komende meivakantie zou namelijk de allerkoudste ooit gaan worden. En uitgerekend die allerkoudste vakantie, is de eerste meivakantie van de kleuterzoon. Het moet niet gekker worden. Laatst was Pasen ook al kouder dan kerst.

Bij die koudste vakantie heb ik ter relativering toch even wat kanttekeningen. Ik bedoel, het lijkt heel wat, de koudste meivakantie OOIT. Maar daarbij is het wel zo netjes om ooit gemeten te zeggen. Ik meen te weten dat men begonnen is met het vastleggen van al die temperaturen aan het begin van de twintigste eeuw.

Dat betekent dus dat het prima zou kunnen dat alle meivakanties daarvoor nog veel kouder waren. Zo kun je mij echt niet wijsmaken dat de meivakanties in bijvoorbeeld de eerste en tweede ijstijd (sorry meneer van Ingen, ik weet echt niet meer hoe die tijden formeel genoemd worden) warmer waren dan de vakantie die wij nu tegemoet gaan. Het waren immers niet voor niets ijstijden.

Daarnaast durf ik me af te vragen hoe lang het hele concept meivakantie überhaupt al bestaat. Het zou me hoogst verbazen als dat langer is dan het vastleggen van het weer.

Het klinkt dus nogal dramatisch, die koudste meivakantie ooit, maar het klinkt ook best heftig als ik voorspel dat we de koudste Koningsdag ooit gaan beleven. Dat het pas de tweede (of derde?) versie is die we gaan beleven vertel ik er gewoon niet bij.

Uit protest heb ik vandaag de mutsen, sjaals, wanten en winterjassen gewassen. En dat komt ook bepaald niet vaak voor!

Foto: de winterspullen zijn weer klaar om ondergeknoeid te worden. Komende winter graag…