Geloof het of niet, maar zindelijkheid is hier de laatste tijd weer een thema. Niet zozeer van de kleuterzoon of peuterdochter hoor, hoewel het regelmatig voor schijnt te komen dat oudere broertjes/zusjes een terugval krijgen qua zindelijkheid als er een baby bij komt is dat hier gelukkig niet aan de orde.

De babydochter is logischerwijs niet zindelijk en we zijn daar ook niet mee bezig. Ik heb me wel eens laten vertellen dat baby’s opzich al wel soort van trainbaar zijn qua zindelijkheid. Dat zou een kwestie zijn van goed op signalen letten en wat conditionering. Aan mij is dat niet zo besteed geloof ik. Ik heb het veel te druk met ook nog op de andere twee letten.

Nee, het gaat hier om zindelijkheid van mijzelf. En dat niet de gebruikelijke variant, hoewel dat ook niet direct vanzelfsprekend is na zo’n bevalling en voer voor een blog opzich. Waar ik op doel is zindelijkheid van de melkvoorziening. Die is namelijk niet bestaand op het ogenblik. En dat had ik niet gemist.

De zoogcompressen zijn onontbeerlijk op het ogenblik en ondanks deze gevallen is er regelmatig sprake van lekkage. En het onhandige is dat ik dat altijd pas doorheb als het kwaad allang geschied is. Ik slaap inmiddels met allerlei hydrofielen om me heen en was me suf aan de slaapshirts. Overdag gaan er overal spuugdoekjes mee naar toe, handig als er iemand spuugt, maar vooral om de lekkage te voorkomen.

De ervaring leert dat dit gebeuren over een paar maanden echt aanzienlijk minder is en dan ook makkelijker te controleren. Maar dat maakt het nu niet minder onhandig.

Mocht je mij nou tegenkomen met een wat dubieuze vlek op borsthoogte, het is maar melk. En heel oud kan het nog niet zijn want ik doe dagelijks schone kleren aan.

Afbeelding: wasbare zoogcompressen van myllymuksut. Het leuke is dan weer wel dat die dingen in allerlei gezellige kleurtjes komen.