Hoe het precies in elkaar steekt weet ik niet, maar ik heb wel eens gelezen dat er binnen de Islam sprake kan zijn van een melk- of zoogverwantschap. Als een vrouw een niet eigen kind zoogt, ontstaat er een band tussen die twee. Hetzelfde geldt voor de kinderen die in dezelfde periode melk van dezelfde vrouw drinken. Zoiets. Best mooi, vind ik.

Hoewel ik mijn best doe om de peuterdochter een klein beetje af te remmen, wordt er hier nog volop getandemd. Ik ben nog altijd niet bijzonder enthousiast over het daadwerkelijk twee kinderen tegelijkertijd voeden, maar het idee dat ik mijn beide dochters van melk kan voorzien vind ik toch tof.

Fysiek zal de peuterdochter die mammamelk niet meer zo heel hard nodig hebben. Ze kan ook prima andere zuivel eten en drinken en ik vraag me sowieso af hoe hard zuivel nog nodig is. Zelf kan ik in theorie ook best zonder.

Het drinken van mammamelk is echter veel meer dan voeden. Mammatanken is eerder psychologisch belangrijk dan lichamelijk als je het mij vraagt. De peuterdochter geniet in ieder geval nog heel erg van haar drinkmomenten. Ik ga haar die voorlopig niet onthouden.

Sinds een paar weken is er een soort van familieuitbreiding gekomen. Het babymeisje van een vriendin dronk haar flesjes maar matig. Alsof ze de melk niet lekker vond. Bij wijze van experiment gaf haar moeder haar wat van mijn gekolfde melk, en zowaar, opeens ging de fles leeg.

Vandaar dat ik een mini-productielijntje gestart ben en één of twee keer per dag even kolf. Op deze manier drinkt het babyvriendinnetje net wat makkelijker wat meer. Wat dan weer fijn is voor de gemoedstoestand van haar moeder.

En zo hebben mijn dochters opeens een zogenaamd melkzusje. Ik vind dat leuk. Een beetje bijzonder is zo’n band wel en ik ben er ook wel een beetje trots op dat er nu drie meisjes blij worden van mijn melk. Vooral ook ben ik soort van vereerd dat ik melkmamma mag zijn. Het geeft wederom een nieuwe dimensie aan de mammamelk.

Foto’s: De twee zusjes, we moeten ze ook maar eens met zijn drieën op de foto zetten.