Heb je wel eens dat je je afvraagt wat er toch in hemels*naam aan de hand is met dit land? Ik had er deze week wat last van.

Dat begon met de toestand rond de voedsel en waren autoriteit. Daar vond men het opeens nodig om uitspraken te doen over producten die bij de vegetarische slager te koop zijn. Dat is op zichzelf snapbaar. Ze verkopen er eten en als er met dat eten iets mis is bevonden door deze club, dan moeten ze dat vooral bekend maken. Daar zijn ze immers voor. Dacht ik dan.

Maar nee, de NVWA meende iets te moeten zeggen over de naamgeving van de producten van de vegetarische slager. Door hun producten de naam van vlees te geven maar dan net verkeerd gespeld, zou de consument namelijk wel eens in de war kunnen raken.

Serieus? Ga eens iets nuttigs doen van ons belastinggeld! En begrijp me niet verkeerd hoor, bij mij gaat het licht al uit bij de naam vegetarische slager. En het is me ook volstrekt onduidelijk waarom je als vegetariër iets wilt eten wat precies op vlees lijkt. Maar hé, lekker belangrijk. Ze doen er niemand kwaad mee toch?

Op vrijdagochtend kwam het nieuws dat Eberhard van der Laan is overleden. Daar kan niemand natuurlijk iets aan doen, maar treurig is het wel.

Waar ik vervolgens kortsluiting op kreeg, was het feit dat de vereniging tegen kwakzalverij het tijd vond om haar jaarlijkse prijs uit te reiken. De naam van deze club doet vermoeden dat ze tegen kwakzalverij is. Ik zocht het even na, en ik geloof dat dat over het algemeen wordt beschouwd als een behandeling voor een medische kwaal die niet wetenschappelijk onderbouwd is.

De prijs, en dat is geen compliment, is gegaan naar de KNOV. De vereniging voor verloskundigen, die overigens toch al in de hoek zitten waar de klappen vallen want de dames en heren zorgverzekeraars vinden dat de eerstelijns verloskundigen nog wel wat minder betaald kunnen krijgen. Op het moment dat je als zwangere een voet binnen een ziekenhuis zet, ben je duurder dan wanneer je het hele traject in de eerste lijn doorloopt, maar dat even terzijde.

Terug naar de anti-kwakzalvers, zij kenden hun prijs toe aan de KNOV omdat die niet kritisch genoeg zou zijn ten aanzien van onderwaterbevallingen, homeopathie, acupunctuur en nog wat van die dingen.

Ik denk daarbij werkelijk van alles, het één wat minder aardig dan het ander. Dingen die boven komen drijven zijn:

  • Als er binnen de vrij strakke verloskundige richtlijnen toch ruimte is voor iets wat een zwangere al dan niet wetenschappelijk bewezen (mentaal) kan ondersteunen, wat is daar dan mis mee?
  • Sinds wanneer is een zwangerschap een medische kwaal? Als je de geboorte van een kind nu eens benadert als iets fysiologisch in plaats van pathologisch kán er strikt genomen niet eens meer sprake zijn van kwakzalverij. Toch?

Wat is dat toch, met van die clubs die het belangrijk vinden gezien te worden? Althans, ik zou haast gaan denken dat ze het doen voor de aandacht. Een verbetering voor de samenleving werken ze op deze manier in ieder geval niet in de hand. Wat mij betreft gaan ze bij de NVWA weer bezig met de inhoud in plaats van productnaamgeving. 

En wellicht kunnen de anti-kwakzalvers zich juist gaan beraden over hun definities. En als ze dan toch bezig zijn, er is flink wat wetenschappelijk bewijs dat placebo effect een zeer belangrijke rol speelt binnen de geneeskunde. Het lijkt me aardig als ze dat meenemen in hun overwegingen voor ze besluiten met hun vingertje naar wie dan te gaan wijzen.

Zo. Ik ben het kwijt. U ook een prettig weekend.

Foto: de peuterdochter illustreert de rare gang van zaken 

*of vul hier iets in wat je zelf beter vindt klinken