De schoollunch

Hoewel we de avondetappe wel een beetje miste op de dag na het eindigen van de Tour de France, beleefde ik toch een inspirerende televisie avond. En dat terwijl ik in totaal zo’n beetje een half uur tv keek. Best efficiënt dus.

De man en ik keken naar het journaal van acht uur. Dat doen we eigenlijk altijd op de avonden dat we allebei thuis zijn. Het is wel een beetje een teken dat we saaie volwassen mensen zijn, maar ja, die moeten toch ook op de hoogte blijven.

Na alle Corona-berichtgeving kwam er een item over een onderzoek uitgevoerd op vier Limburgse basisscholen. Iemand had bedacht om uit te zoeken wat er zou gebeuren met het gewicht en de buikomvang van kinderen als je ze op school iedere dag een uur laat bewegen en een ‘gezonde’ lunch aanbiedt*.

De uitkomst was, zeer verrassend, dat de kinderen die meededen aan het programma minder zwaar waren na vier jaar (ik mag aannemen ten opzichte van leeftijdsgenoten) en een kleinere buikomvang hadden. Tot zo ver geen bijzonderheden, maar opzich aardig dat dit formeel werd aangetoond.

Mijn verbazing zat hem in de uitleg van de kosten. De lunch in het programma werd goeddeels bekostigd door gemeente en bedrijfsleven. De waarde ervan was €4,50 (per kind per dag, was mijn interpretatie) en de ouders betaalden er 75 cent aan mee.

Opzich allemaal prima, maar die 4,50 verbaasde me wel een beetje. Ik zag op de tafel brood, vlees- en kaasbeleg, komkommer en tomaat en wat plantaardige yoghurt. Qua inhoud wel ok wat mij betreft, hoewel ik best mensen ken die dat brood nou niet direct gezond vinden, maar moet dat zoveel kosten?

Voor dat bedrag mag het wat mij betreft nog wel iets bijzonderder worden. De broodtrommels van mijn kids zijn soortgelijk gevuld en dat kost me zeker geen 4,50 per kind per dag.

Met name voor het beweegdeel lijkt het me best goed als een dergelijk programma op de school van mijn kids wordt geïntroduceerd. Over dat eten zou ik nog wel even na moeten denken geloof ik.

Op de foto de trommels die de groepvierzoon en groepdriedochter meekrijgen. Nu ben ik wel benieuwd wat andere kids meenemen.


* ik kan het niet laten om gezond hier tussen aanhalingstekens te zetten omdat je er volgens mij best over kunt twisten wat nou een gezonde lunch is.

Geef een reactie