In een helder moment zette ik ergens in oktober vorig jaar de momenten waarop de groepvierzoon aan spreekbeurten zou moeten geloven in mijn agenda. Het eerste moment werd vervolgens door een zekere lockdown uitgesteld, maar deze week vertelde mijn agenda me dat hij er komende week aan moet geloven.

Daarnaast vertelde de groepdriedochter doodleuk dat ze komende woensdag haar wie/ben-ik-kring heeft. Het leek me daarom een goed idee om de zondag maar eens in het teken van de spreekbeurt voorbereiding te laten staan. Ooit was ik niet van plan om me überhaupt al te veel met huiswerk van mijn nageslacht te bemoeien. Maar ja, van een zes- en achtjarige kun je moeilijk verwachten dat ze even zelfstandig een PowerPoint presentatie in elkaar flansen.

Ik weet eigenlijk nog niet zo goed wat ik nu vind van deze huiswerk toestand. Want ergens vind ik ze veel te klein voor huiswerk. Sowieso krijg ik nogal de kriebels als ik wel eens hoor hoe ontzettend veel werk de wat oudere kinderen thuis nog moeten verzetten. Mij lijkt dat gewoon niet zo’n goed idee.

Maar ja, die spreekbeurten horen er schijnbaar een beetje bij en dan moet er toch echt iets voorbereid worden. Daarbij zie ik het nut van wennen aan het concept spreekbeurt dan weer wel heel goed, want ik herinner me maar al te goed dat ik zelf wekenlang bloednerveus was als er een keer iets gepresenteerd moest worden.

De groepvierzoon en groepdriedochter hebben allebei juist heel veel zin in hun presentatie, dat ze dat nu leren is wat mij betreft erg waardevol.

Een behoorlijk deel van mijn zondag bestond uit het uitzoeken van plaatjes van en wetenswaardigheden over de vampiervleermuis. De groepvierzoon deed erg zijn best om mee te denken en ik ben echt heel erg benieuwd hoe het gaat verlopen komende week. Hij kan prima vertellen, dat is het punt niet, maar of ik er in geslaagd ben hem met de PowerPoint houvast te geven moet ik nog zien.

De groepdriedochter mag dus over zichzelf vertellen, bij wijze van voorbereiding liet ik haar een lijstje van items maken terwijl ik haar broer hielp. Het plannen van een dergelijke opdracht blijkt nog wel wat lastig, maar ze heeft er vast van geleerd.

Ook zijn kan komende week aan de slag met een in elkaar geflanste PowerPoint presentatie van mijn hand en ik heb me erbij afgevraagd wanneer kids dit soort dingen eigenlijk zelf gaan leren. Misschien doe ik er de volgende keer maar een cursusje bij en laat ik ze zelf klooien.