Ik zal maar beginnen met een waarschuwing vooraf; hier volgt een ontzettend naïef stukje.

Met de verkiezingen net achter de rug is het de laatste weken logischerwijs nogal druk met nieuws uit Den Haag. Ik vind de campagne voor de verkiezingen en dan vooral de bijbehorende debatten doorgaans nogal tenenkrommend. De hypocrisie en het zwartmaken van andere politici trek ik niet zo goed.

Ik was nieuwstechnisch daarom blij dat de campagne voorbij was en dat er nu weer eens wat samengewerkt zou moeten worden. Met de verkiezingsuitslag zelf ben ik dan weer minder gelukkig, maar dat terzijde.

Op donderdagochtend begon de toestand in Den Haag weer soap-achtige vormen aan te nemen. Eerst werd duidelijk dat informateur Ollongren positief testte op Corona en dat zij in alle haast het Binnenhof had verlaten. Niet al te veel later bleek dat ze in haar haast nogal gevoelige documenten open en bloot had rondgesjouwd en dat een fotograaf daar een foto van had gemaakt. Daarmee kwam vertrouwelijke informatie uit het formatieproces op straat te liggen.

Laat ik even vooropstellen dat dit bepaald een onhandige actie was van mevrouw Ollongren. Vertrouwelijke informatie moet je gewoon netjes opbergen. Dat gezegd hebbende kan ik me voorstellen dat ze wat in paniek was; ze was dus positief getest op Corona, daar zou iedereen van schrikken. En wellicht deze mevrouw nog wel een beetje meer want ze had het afgelopen jaar gezondheidsproblemen en is misschien extra kwetsbaar. Ze ging dus in grote haast weg en had duidelijk al haar spullen bij elkaar gegrist.

Dan wil ik het nu even hebben over die fotograaf. Zou die nou geen moment getwijfeld hebben over het naar buiten brengen van de informatie? Ik bedoel, het was duidelijk dat het geheim was en niet de bedoeling dat iedereen het zou weten. Ik moest een beetje denken aan het meenemen van een fiets die niet op slot staat. Het is dom om die fiets open te laten, maar dan nog hebben andere mensen van die fiets af te blijven.

De man vindt dat ik veel te integer doe met deze overweging. Maar hoe langer ik er over nadenk, hoe waardelozer ik de hele situatie eigenlijk vind. Waarom kunnen we elkaar met zijn allen nou niet gewoon een beetje vertrouwen en inderdaad integer met elkaar omgaan?

Los daarvan vind ik er trouwens ook iets voor te zeggen dat de hele formatie wat transparanter wordt, maar helaas lijkt dat in het huidige politieke klimaat überhaupt ondenkbaar.

Ik heb het dus wat te doen met Kajsa. Ze had niet het beste jaar, kreeg de kans om als informateur aan de slag te gaan, liep toen Corona op, maakte een onhandige fout en vervolgens valt half (politiek) Nederland over haar heen. Als ik die fotograaf was geweest zou ik een haar een mailtje hebben gestuurd met de foto en de tip om de volgende keer iets beter op te letten.

Dat maakt mij dus waarschijnlijk volstrekt ongeschikt voor een carrière in de journalistiek of in de politiek en hopelijk meer geschikt als verpleegkundige…