Eerst maar een disclaimer: dit is geen gesponsord artikel, ik ben gewoon enthousiast.

In het kader van project verbruik minder plastic nam ik een tijd geleden de badkamer eens onder de loep. Met alle tubes en flessen gebruiken we daar best heel veel plastic en een bijkomende frustratie is dat het nog niet zo eenvoudig is om al de dingen effectief leeg te maken. Zeker niet voor kinderhandjes.

Bij wijze van experiment probeerden we daarom al zeker een jaar geleden uit of we misschien ook uit de voeten konden met zogenaamde shampoobars. In feite een soort blokken zeep waar je je haar mee kunt wassen.

Dat haren wassen bleek prima te werken. Zo’n blok schuimt gemakkelijk en gaat ook nog eens lekker lang mee. Als zo’n ding een beetje dunner wordt breekt ie na een tijdje wel, maar dat is geen probleem. Met de conditionervariant zijn we iets minder gelukkig, we gebruiken die voor de haren van de kids, en het is toch wat bewerkelijker. Wat dan weer niet handig is bij kinderen die haren wassen niet direct leuk vinden.

Ook het klassieke zeepblok ter vervanging van douchegel heeft het hier niet gehaald. Ondanks beweringen op de verpakking voelt het toch alsof het een uitdrogende werking heeft. De man vindt dat niet prettig en voor mijn psoriasishuid is dat ook niets.

Na uitgebreid testen gebruiken we nu dus al een tijdje shampoobars en werd het wel eens tijd om nog iets nieuws te proberen. Dus toen ik een reclame van tandpastatabletten voorbij zag komen, vond ik dat we dat best eens konden doen.

Bij smyle boden ze een probeerset aan en een paar dagen na het bestellen stond er een gezellig flesje met een soort pepermuntachtige tabletjes in huis. Ik moet bekennen dat ik eerst een paar weken wat argwanend naar het flesje gekeken heb, ik durfde er niet goed aan te beginnen.

Afgelopen week heb ik dan toch moed verzameld en probeerde of het werkte. Het voelde een beetje vreemd, je neemt dus zo’n tabletje in je mond, dat kauw je stuk en daarna begin je te poetsen met een natte tandenborstel. Dat schuimt wat minder dan je gewend bent en ook de smaak is wat milder.

Het resultaat is vervolgens helemaal prima en na een paar dagen was ik eigenlijk best enthousiast. De man zei dat ie er niet zoveel aan vond, maar ik betrapte hem toch op het vaker gebruiken terwijl er toch ook gewone tandpasta voorhanden is.

Zelfs de groepvierzoon en groepdriedochter doen nu mee. Zij zijn extra enthousiast want ze vinden hun gewone tandpasta vaak wat te scherp van smaak. Ik heb al eindeloos gezocht naar versies die ze lekker vinden, maar dat is nog niet zo makkelijk. De meest gewaardeerde tandpasta was tot nu toe een bubblegum smaak van een heel goedkope supermarkt. Dat lijkt mij dan weer niet direct heel erg goed.

Weer een stap naar minder plastic in de badkamer dus. Dit alternatief voor tandpastatubes is de moeite van het proberen waard.

Als je via deze link bestelt krijg trouwens wel een beetje korting 😊