Het is een periode van ouderschapsinspiratie. Want na de workshop van vorige week ging ik donderdagavond naar een zogenaamde opvoedparty. Beide evenementen stonden los van elkaar en dat het zo dicht op elkaar viel, was gewoon toeval.

Ik moet bekennen dat ik me in aanloop naar deze avond erg heb vermaakt met de term ‘opvoedparty’. Met het woord opvoeden heb ik niet echt iets. Ik associeer dat geloof ik met veel discipline, straf en voorwaardelijkheid, en dat zijn dan weer net concepten die niet zo in onze stijl passen. Grootbrengen dekt meer de lading wat mij betreft.

En dan party. Het eerste waar ik dan aan denk is een Tupperware-party en echt hip is dat nou toch ook weer niet meen ik. Hoewel het me wel erg grappig lijkt om dat eens te beleven, maar dit even terzijde.

Opvoedparty dus, al met al is het samenkomen met een stel ouders en ervaringen delen over dingen waar je tegenaanloopt in het ouderschap. Dit alles onder begeleiding van iemand met wat verstand van zaken. Wilma* stelde fijne, open vragen, bewaakte de tijd en structuur en zorgde ervoor dat het gesprek inhoudelijk on-topic bleef. Met name dat laatste vind ik een prestatie want met negen vrouwen bij elkaar verzandt het al snel in een soort kippenhoksituatie.

Een succes vond ik het. Ik leerde nieuwe mensen kennen, bekenden beter kennen, deed wederom inspiratie op en had gewoon een fijne avond. Ik zou er zo weer naartoe gaan en als het hier in huis werkbaar zou zijn, zou ik zelfs overwegen een avond te hosten.


* In Eindhoven (en wellicht omgeving) kun je voor een opvoedparty terecht bij Wilma van Narande. Een absolute aanrader, zo leerde ik. Op 2 februari aanstaande kun je nog meedoen.