‘Alle ouders zouden verplicht voorlichting moeten krijgen over opvoeden’ zo adviseert de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik. Kindermishandeling is in Nederland een pijnlijk groot probleem en deze verplichte cursus is één van de tien aanbevelingen om daar verandering in te brengen.

Deze aanbeveling zag ik via het NOS-journaal. En hoewel het natuurlijk een uitstekend idee is om kindermishandeling terug te dringen, schoot ik bij het item in het journaal behoorlijk in de weerstand. De cursus die de NOS er namelijk bij suggereerde is een zogenaamde Triple P cursus.

Triple P is een ‘opvoedmethode’ en is het intellectuele eigendom van een Australische universiteit met een commercieel belang. Veel Nederlandse gemeenten kochten deze methode al in en via onder andere consultatiebureaus krijgen ouders adviezen op basis van deze bron.

Het lijkt door deze brede verspreiding wel eens of Triple P de enige juiste manier is om kinderen groot te brengen. En ik vind dat eerlijk gezegd een beetje eng. Want er zijn natuurlijk nog heel veel andere manieren én aan Triple Pzitten, in mijn ogen , nogal wat haken en ogen. Kroost schreef daar een artikel over.

Ik heb het rapport van de taskforce even diagonaal doorgelezen* en ik vond daar helemaal niets over de eventuele inhoud van de gesuggereerde cursus. Triple P wordt helemaal niet genoemd. Wel wordt gezegd dat de inhoud van de cursus degelijk onderbouwd moet zijn. Uiteraard vindt Triple P dat hun methode dat is (immers, wij van wc-eend adviseren wc-eend).

Ik kan er gewoon boos om worden dat zo’n advies door de NOS nota bene aan een specifieke methode wordt gekoppeld. En dan ook nog aan een methode die, volgens mij dan, niet echt bijdraagt aan de allerbelangrijkste zaken bij het grootbrengen van kinderen. Dat doet toch helemaal geen recht aan de opzich mooie missie van de taskforce?

*Het globaal lezen van het advies deed me overigens zo af en toe de wenkbrauwen fronsen. Natuurlijk is het heel belangrijk om kindermishandeling op sporen, te stoppen en te voorkomen, maar ik las bijvoorbeeld nergens iets over de impact van een onterechte melding bij Veilig Thuis. En die lijkt mij eerlijk gezegd bepaald niet gering.
Afbeelding via Volkskrant.nl