Op de school van de kleuterzoon mogen zelfs de jongste kindjes, als ze het leuk vinden, zo af en toe een spreekbeurt houden. De kleuterzoon heeft opeens de smaak te pakken; een paar weken geleden vertelde hij over zijn favoriete boek en vorige week vertelde hij vol trots dat hij de wie-ben-ik kring ging doen.

Het idee daarvan is dat kleuters iets over zichzelf aan hun klasgenoten vertellen en dat aan de hand van foto’s en de verhaallijn die ze thuis bedacht hebben.

Thuis bedacht. En voorbereid enzo. Nu waren wij afgelopen week wat druk met de babydochter, van voorbereiden kwam vrij weinig. Daarbij riep de kleuterzoon wel af en toe iets over het project, maar daadwerkelijk uitvoeren kwam niet zo van de grond.


Vandaar dat we op de dag voor de presentatie opeens druk waren met foto’s maken. De kleuterzoon wil zijn huis laten zien en zijn bed. Hij zocht een heel stel beesten bij elkaar voor een foto ‘maar niet mijn tijger hoor, die wil ik meenemen’.

Het favoriete spel of speelgoed vond hij lastig, daarom zetten we gewoon de speelgoedkisten op de foto. Als laatste stond er een muziekje op het opdrachtblad en ook daar wist de kleuterzoon raad mee. Hij wil ‘zijn’ liedje (somebody that I used to know van Gotye) laten horen.  Het zal mij benieuwen of hij gaat vertellen dat hij in mijn buik al naar dat liedje luisterde.


Sowieso ben ik buitengewoon benieuwd wat hij ervan gaat maken. De kleuterzoon is vaak vrij stil in groepen, maar als hij eenmaal enthousiast is, is hij haast niet te stoppen. Dan wordt het nog een lange kring!