Hoe het precies werkt met eigenwijsheid weet ik niet. Word je met de jaren eigenwijzer? Of zou het samenhangen met de hoeveelheid kennis die je hebt verzameld? Of leidt een combinatie van die twee tot een grotere eigengereidheid?

Hoe het ook zij, ik merk dat ik inmiddels aanzienlijk kritischer ben op de dingen die men mij op school probeert te leren dan dat ik dat ooit bij de bewegingswetenschappen was.

Een paar weken geleden schreef ik al over het wat dubbele gevoel wat ik had bij het onderwerp persoonsgerichte zorg wat we op school aangeboden kregen. Niet dat ik tegen persoonsgerichte zorg ben hoor, laat dat duidelijk zijn. Maar ik had wel wat weerstand tegen het model wat op die zorg werd gelegd.

Één van de toetsen in deze periode was vervolgens het geven van een presentatie over je persoonsgerichtheid als vios* aan de hand van het beruchte model.

Nu zijn ze bij mijn opleiding zo sympathiek om ruim voor de toetsmomenten glasheldere toetscriteria te publiceren en zeker in het geval van zo’n presentatie kun je dan feitelijk die criteria gewoon afvinken.

Maar ja, ik ben dus eigenwijs. Na al die lessen over dat model was ik eens gaan zoeken naar alternatieve modellen/concepten/ideeën over persoonsgerichte zorg en ik had geconstateerd dat ik ook wel iets zag in een ander denkbeeld.

Daarnaast had ik ook bedacht dat ik vond dat het hele idee van persoonsgerichtheid in de zorg helemaal niet zo makkelijk in een concreet model te vangen is. In al mijn eigenwijsheid kon ik het niet laten om die gedachte in mijn presentatie te verwerken.

Dus hield ik een voordracht waarin ik de toets criteria misschien wel iets te vlot aftikte zodat ik tijd over hield voor mijn kritische noten en gedachtengang. Een beetje spannend vond ik dat wel, zal ik maar bekennen.

Het goede nieuws is dat ik geen boze docenten achter me aan kreeg. Sterker nog, er werd me gezegd dat ze een kritische blik wel kunnen waarderen. Ik ben wel erg benieuwd in wat voor cijfer deze toets gaat eindigen.

Aan de andere kant vind ik dat me dat helemaal niet uit moet maken. Door mijn eigenwijsheid heb ik heel hard nagedacht over de lesstof, er allerlei extra dingen over uitgezocht en heb ik mijn eigen visie op het concept persoonsgerichtheid behoorlijk aangescherpt. Ik zou denken dat daarmee het doel van het hele onderwijs er over ruimschoots behaald is.


* Verpleegkundige in opleiding tot specialist – niet de meest evidente afkorting dus ik zet het er nog maar een keer bij.