In alle drukte was ik het bijna vergeten, maar toen de kleuterdochter me enthousiast vertelde over het oefenen in groep drie realiseerde ik het me toch. Na deze week is het kleutertijdperk écht voorbij.

Sinds de groepzeszoon zo’n zeven jaar geleden begon aan zijn carrière bij basisschool de startbaan, hadden we als ik goed tel ongeveer zesenhalf jaar een kind in een kleuterklas.

Er waren rupsen, bijen en eendjes en ook een heel aantal verschillende kleuterjuffen voor wie ik allemaal een grote bewondering heb. Een klas met van die kleintjes in het gareel houden lijkt me een onmogelijke opgave.

Toch doen de juffen het met verve, want behalve het gareeldeel, krijgen ze het ook nog voor elkaar de kleutertjes iets te leren. Een half jaar geleden had ik nog zo mijn twijfels of groep drie een goed idee ging zijn voor ons jongste gupje. En nu lijkt ze er opeens helemaal klaar voor.

Waar dat precies gebeurde is mij eerlijk gezegd niet helemaal duidelijk, maar ze heeft zeker een sprong gemaakt.

Na deze week is het kleutertijdperk dus voorbij. Ook onze jongste telg gaat leren lezen en schrijven. Ik ben ontzettend benieuwd hoe dat haar gaat bevallen en tegelijkertijd ben ik er van overtuigd dat het helemaal goed gaat komen.

Kleine meisjes worden groot…