Bij Netflix kwam er iemand op het idee om Barbapapa op te nemen in de programmalijst. Ik vond dat best een verrassende keuze, want het jaartal dat bij deze serie staat, is zeg maar nogal contrasterend met de meeste andere programma’s die er te bekijken zijn.

De tv-variant van Barbapapa komt namelijk uit 1974. En daarmee is de serie dus ruim veertig jaar oud. Prehistorisch als ik ben, wilde ik natuurlijk graag kijken (en meezingen) naar deze jeugdfavoriet. Tot mijn niet geringe verbazing bleken de onderwerpen verrassend actueel én zijn de kleuterzoon en peuterdochter fan.

Dat de serie technisch gezien bepaald niet hoogstaand is, maakt ze echt niet uit, het stoort mij zelf trouwens ook niet. De liedjes die er in voorkomen zijn dusdanig gedateerd dat het gewoon weer grappig is.

Vandaar dat wij op het ogenblik geregeld naar Barbapapa kijken. Wist u dat dit roze figuur werd verzonnen door een Frans-Amerikaans stel en dat de vertelevisiëring een Nederlands project was?

Het is wel aardig om te zien dat in de wereld van toen nog geen computers, smartphones en andere beeldschermen voorkomen. Actuele thema’s als geweld (tegen dieren) en vervuiling komen wel op begrijpelijke en niet al te dramatische wijze aan de orde.

Supergrappig om zo weer eens terug te zien.