Recent leerde ik op school een nieuw begrip. Het concept erachter begreep ik eigenlijk al wel, maar dat het zo’n aansprekende naam had wist ik dan weer niet.

De cascade breakdown wordt in de geriatrie beschreven als het fenomeen wat nogal eens op wil treden als er bij de zogenaamde kwetsbare oudere een kink in de kabel komt. Als het frêle evenwicht ergens verstoord wordt, ontstaan er in een soort domino-effect allerlei problemen.

Denk maar eens aan het omaatje dat nooit echt iets had tot ze haar heup brak. Daardoor moest haar hart net iets harder en dat bleek iets te veel, ze kreeg vocht achter haar longen met een longontsteking en veel benauwdheid als gevolg*. Zie daar maar eens bovenop te komen.

Ik vond het een verhelderende term. Daar ga ik nog wel wat aan hebben.

We zijn hier thuis dan geen kwetsbare oudere, maar toch moest ik de afgelopen dagen extra denken aan die cascade breakdown. Het begon een paar weken geleden met de vaatwasser die stuk ging. We krijgen een nieuwe, maar er ging iets mis bij de leverancier. Heeeeel onhandig.

Ook de droger lijkt aan het eind van zijn Latijn, dat heeft opzichzelf weinig met de vaatwasser te maken, maar is wel tijdrovend. Op maandagavond zei de man dat hij zich niet lekker voelde. Hij dook zijn bed in en een paar uur later bleek een buikgriepje een feit.

Die nacht ging de kleuterdochter meedoen en de nacht er op waren de groepdriezoon, de dreumesdochter en ik aan de beurt. Kunt u zich voorstellen hoeveel was dat geeft?! Niet praktisch met onze droger. En de stapel vaat die weggewerkt moest worden was ook aanzienlijk.

Gelukkig zijn wij flexibel en komen we er heus weer bovenop, maar illustrerend was het wel.

*of dit helemaal zo werkt weet ik niet hoor, ik ben net een maand begonnen…

Foto: ze is er weer bovenop hoor!