Nog maar eens even over school. Ik bracht er deze week twee dagen mijn tijd door en zo heel langzamerhand krijg ik iets meer gevoel over hoe de komende twee jaar er schooltechnisch uit gaat zien.

Tot nu toe ben ik gelukkig met de overstap die ik maakte. Voor zover ik in kan schatten is er natuurlijk niveauverschil, maar wat voor mijzelf vooral uitmaakt is dat de basis bekend wordt verondersteld. Ik zit dan ook niet voor niets in een zogenaamde doorstroomklas, we beginnen in feite in leerjaar drie.

Vind ik fijn, want nu heb ik het gevoel dat we écht iets aan het doen zijn. De inhoudelijke vakken zijn voor zover ik dat nu begrijp erg ontwikkelgericht dan wel vraaggestuurd. Dat komt neer op veel doen, zelf uitzoeken en niet al te veel droge klassikale lessen. Ik vind het wel wat.

Naast de vakinhoudelijke lessen zit een mbo-opleiding ook vast aan vakken als Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap. Dat laatste is een soort maatschappijleer. Wat mij betreft hadden ze deze hele toestand voor zij-instromers wel kunnen schrappen. Ik merk bij mezelf dat ik er echt een beetje melig van word. Maar ja, het hoort er bij dus ik doe maar mee.

Over Nederlands en Engels hoef ik me niet zo’n zorgen te maken geloof ik. Daar fiets ik wel doorheen. Het rekenvak* komt ook goed, maar het vraagt wel iets meer aandacht. Qua niveau is het als het goed is zo’n beetje te vergelijken met rekenen op het vwo. Dat haalde ik ooit, maar het is wel heel lang geleden.

En zo krabte ik me vandeweek wel even achter de oren toen er een staartdeling gemaakt moest worden. En hoe het ook al weer zat met grote getallen vermenigvuldigen zat ook wat vastgeroest.

Toch vond ik het ergens ook wel weer leuk om met die getallentoestand bezig te zijn. Er gingen al snel lampjes branden en omdat we komende week een instaptoets gaan maken en er vrijstelling van de meeste lessen te verdienen valt, maakte ik vanavond maar eens zo’n rekenexamen.

Het grootste probleem voor deze moeder die niet meer gewend is te studeren is het lang achter elkaar concentreren en het goed genoeg lezen van de vragen. Ik maakte van de vijfenveertig vragen er achtendertig goed, dat hadden er zeker drie meer kunnen zijn, als ik net iets beter had gelezen.

Goed voorbereid ben ik in ieder geval wel, ik ben benieuwd of het vruchten af gaat werpen.

* Dat rekenvak heeft een wat vreemde status. Het is verplicht om er examen in te doen, maar het telt niet mee. Je hoeft er dus geen voldoende voor te halen. Best vreemd. Nu zijn er plannen om daar verandering in te brengen en het wel mee te laten tellen, dat leidt dan weer tot grote stress bij menig mbo-4 student. Heel eenvoudig is het namelijk niet.