Dus het was kerstvakantie en het laatste weekend daarvan gingen we gezellig met zijn vijfen naar Brussel. Vervolgens besloot ik de griep eens te proberen en aansluitend herhaalde de kleuterdochter dat experiment.

Kunt u zich voorstellen wat deze combinatie doet met de staat van zo’n huishouden? Nou, werkelijk helemaal niets goeds behalve misschien dat je eens kunt testen hoeveel sokken en onderbroeken er nu echt in die lades liggen.

In een vakantie vind ik het altijd ingewikkeld om klusjes als was en opruimen een beetje bij te houden. We zijn vaak onderweg en als ik dan eens ergens aan weet te beginnen, word het geregeld onderbroken. Opruimen is werkelijk dweilen met de kraan open.

Het weekend Brussel genereerde vervolgens niet eens heel veel extra zooi en was, maar drie dagen niet wassen zorgt hier toch voor een opstopping van het systeem. Ik nam me vorige week voor om dat eens vakkundig te ontstoppen.

En toen werd ik ziek. En gebeurde er helemaal niets meer. De man wrong zich in allerlei bochten om er voor te zorgen dat vrouw en kinderen in ieder geval iets te eten kregen en dat de kids daar kwamen waar ze moesten zijn. Geen tijd meer voor huishoudelijke activiteiten dus.

Het resultaat is geloof ik zo’n beetje gelijk aan een kleine kernexplosie. De wasmanden puilen uit, in de diverse vertrekken liggen allerlei kledingstukken op de meest vreemde plekken, kasten zijn dan weer wel vrijwel leeg.

In de woonkamer is het goed oppassen dat je niet op Duplo-blokjes gaat staan, speelgoed ligt sowieso overal en de stapeltjes ondefinieerbaar groeien steeds verder.

Het aanrecht is al een tijdje niet meer goed zichtbaar geweest, de gft-bak durf ik niet zo goed open te doen* en in de koelkast liggen zeker spullen die niet meer eetbaar zijn.

Werk aan de winkel dus. De missie van deze week is het bijwerken van de was en in ieder geval enige orde scheppen in de chaos van woonkamer en keuken. Ik vrees dat Marie Kondo nog maar even moet wachten tot februari.

* Ok, dat probleem hebben we afgelopen weekend vóór vertrek naar Noord-Holland toch nog even aangepakt