Maandenlang leefden we er met zijn allen naar toe en eindelijk is het zo ver, de peuterdochter is kleuter geworden. Ze keek zo ontzettend uit naar haar verjaardag dat ik bijna had overwogen om haar om middernacht wakker te maken. Bijna dan, want het wakker maken van slapende kinderen is eigenlijk een beetje misdadig.

We maakten er maar meteen een soort verjaardagsweekend van. Onhandig genoeg is het namelijk ook mijn werkweekend. Voor de goede orde, dat is echt mijn eigen schuld; als ik de planners niet vertel dat ik vrij wil hebben, kunnen ze er slecht rekening mee houden. Tot mijn grote geluk was er een ook al jarige collega bereid een deel van mijn dienst op zondag over te nemen. Vier worden is veel belangrijker dan vierenvijftig, zo vond ze.

Op zaterdag begonnen we vast een beetje met opwarmen. Terwijl de man en de groepdriedochter een atletiekwedstrijd deden en daarna de speelgoedwinkel bezochten, ging ik met de andere twee de taart halen. De man had een supermooie fototaart gefixt via de Hollandse Eenheids MAatschappij en ikzelf bestelde de chocoladebollen die de jarige job graag wilde.

We gingen dus op taart missie en speelden tussendoor nog een tijdje in een speeltuintje, want daar was het uitstekend weer voor. Toen we allemaal weer thuis waren was het tijd voor taart en het eerste cadeautje.

Het cadeau was een Schleich figuur uit de wereld van sprookjes en elfjes. De bijna-kleuterdochter was er erg mee in haar nopjes en ook broer en zus waren er erg van gecharmeerd. Het is altijd mooi om te zien dat een aanvulling van al aanwezig speelgoed vrijwel altijd leidt tot enthousiast spelen met het geheel.

Op de echte verjaardag ga ik dus wederom werken, maar niet heel erg lang. Verder gaan we chocoladebollen eten, videobellen met opa’s, oma’s en andere familie en nog een cadeau uitpakken. En dan heb ik ook nog goede hoop dat er lekker gespeeld gaat worden.

Aan het eind van de rit moet het feestvarken wel op tijd naar bed, want maandag wordt ze op school verwacht voor haar eerste echte dag. En dat is ook een feest opzich.