Binnen de stichting waar ik werk, en als ik me niet vergis op heel veel meer plaatsen in de zorg, is er sprake van een gek gebruik. Als een collega zijn of haar vertrek heeft aangekondigd doet diegene er verstandig aan om op de laatste werkdag een set schone kleding mee te nemen.

Wat precies de criteria zijn, is mij nog niet helemaal helder, maar een goed deel van de vertrekkende collega’s haalt namelijk een nat pak. Als er echt uitgepakt wordt, is er ook alternatieve kleding beschikbaar voor de betreffende collega in de vorm van een plukpak, een valbroek, antislip sokken, steunkousen en meer van dat soort artikelen.

Tot onze grote ellende vertrekt er een trouwe collega op één van onze afdelingen. Super jammer, het verloop in de zorg is groot en we zijn juist zo gebaat bij stabiliteit. De andere kant is in deze ook dat deze collega echt al heel lang bij ons werkt, ik vermoed dat ik nog ergens druk was met de bewegingswetenschappen toen deze heer in dit team kwam werken. En eerlijk is eerlijk, een beetje variatie is ook gezond en is zeker voor de persoonlijke ontwikkeling van zorgmedewerkers wellicht niet zo slecht.

Vanaf het moment dat dit heerschap zijn vertrek aankondigde was het duidelijk. Die moest in bad. Hij was de gehele ochtend al licht nerveus geweest en toen rond elf uur een ongebruikelijke hoeveelheid collega’s de afdeling op kwam wandelen, wist hij wel hoe laat het was.

Gezegd moet worden, hij verzette zich met verve, maar uiteindelijk was er geen houden aan. Er waren geloof ik vijf collega’s voor nodig en ik was niet de enige die wat buiten adem raakte, maar in bad ging hij. Voor de net hebben we zijn telefoon nog gered en toen hij er eenmaal in lag, werd hij netjes voorzien van koffie. Het leverde mooi beeldmateriaal op.

Een bijzonder gebruik wel. En wat mij betreft ook leuk om wat luchtigheid te geven aan het aanstaande vertrek.

Lieve collega, ik ben nog steeds boos omdat je weggaat en tegelijkertijd begrijp ik je beslissing maar altijd te goed. We gaan je uiteraard ontzettend missen. Ik wens je veel werkplezier en mooie ervaringen op je nieuwe werkplek en ik hoop dat we elkaar nog eens tegenkomen!