Verbeter je koelkast

Eerlijk gezegd ben ik bepaald geen fan van het voedingscentrum. Hun ideeën over gezond eten stroken niet geheel met die van mij (ik ben van een nogal eigenwijs soort). Daarnaast kan ik me niet aan de indruk intrekken dat mensen met commerciële belangen er een behoorlijke vinger in de (hopelijk spreekwoordelijke) pap hebben.

Toch werd ik geïnspireerd door het voedingscentrum voor een nieuw projectje. En dat via de Facebooksite van de Albert Heijn. Het moet toch niet gekker worden.

Ik kwam namelijk langs een berichtje over de indeling van de koelkast. Ergens vaag wist ik wel dat er sprake is van temperatuurverschillen binnen de koelkast. Zo wordt er altijd geadviseerd om moedermelk niet in de deur maar achterin de koelkast te zetten. Dat heeft natuurlijk een reden… Toch had ik nooit bedacht dat de andere spullen in de koelkast ook verschillend vatbaar zijn voor bederven en het dus handig is om na te denken over de koelkastindeling.


Hier het plaatje met de, volgens het voedingscentrum dus, handige indeling. En ook een linkje naar het artikel wat ik vond. Mijn koelkast ziet er sowieso wel iets anders uit dan het voorbeeld, maar ik ga toch eens kritisch kijken naar mijn eigen indeling. Nu mik ik de spullen gewoon daar waar plaats is, enige organisatie is dus sowieso niet gek. Kan ik de koelkast meteen eens grondig poetsen. En wie weet ontdooi ik de vriezer dan ook wel.

1 Comment

  1. Eieren horen niet in de koelkast: daar bederven ze juist sneller. Kelder- of (niet te hoge) kamertemperatuur.
    Over moedermelk: verse, onbehandelde moedermelk is een robuuste stof en niet zomaar kapot te krijgen door een paar graden temperatuurverschil nu en dan.

    In een moderne koelkast (zonder vriesvak) is de temperatuur van boven tot onder als het goed is vrij gelijkmatige verdeeld. De deur kan als je hem vaak opent en open laat staan wat hoger zjn, net als de boorkant van de planken. Alleen de groentelade is, omdat hij dicht is, iets minder koel dan de rest.
    Een verplaatsbare koelkastthermometer kan duidelijkheid geven over de temperatuurverdeling in jouw eigen koelkast.

Geef een reactie