Een mens zou denken dat je na ruim acht jaar moederschap inmiddels wel wat gewend bent. Maar soms sta ik toch nog steeds te kijken van de tomeloze hoeveelheid energie er in die gupjes van mij schuilt.

Het stuitert werkelijk maar door en zo af en toe gaat het als een wervelwind van het ene naar het andere vertrek. Het fascineert me daarnaast ook nog wel eens dat ze altijd wel een manier weten te vinden om ergens te stuiteren.

Dat er veel geklommen en geklauterd wordt in en om het stapelbed op de kinderkamer lijkt me soort van logisch. Het ding bestaat uit steigerbuizen en is daarmee in feite een soort klimtoestel. Ons bed heeft best veel weg van een trampoline en hoewel ik niet blij ben met al het gespring er op, heb ik er nog wel iets van begrip voor.

De groepdriedochter heeft de laatste tijd als hobby bedacht om op haar hoofd te gaan staan. Op de bank, tegen de muur. En dan maar rondzwaaien met die benen. En de kleuterdochter heeft al helemaal weinig nodig. Die rent honderd keer achter elkaar van de bank naar het keukenkastje. Steeds een beetje harder tegen de genoemde objecten botsende.

Is het u trouwens al eens opgevallen dat sommige kids in de peuter/kleuterleeftijd steeds harder gaan stuiteren naarmate ze vermoeider raken? Zowel de oudste als de jongste telg verzandden hier wel eens in semi-hysterisch rondrennen vlak na het avondeten. Duidelijk bedtijd…

Laatst bedachten deze twee, ergens halverwege de ochtend, een nieuwe stuiteractiviteit. Ze sprongen vanaf de bank op de Fatboy. En legden dat ding natuurlijk steeds een beetje verder. Dat het een keer mis moest gaan, was volkomen duidelijk, maar ja, ze breken heus niet zomaar.

Dat de kleuterdochter een keer iets gaat breken met alle fratsen die ze uithaalt, staat overigens ook als een paal boven water. Het lijkt me daarom weinig zinnig om steeds maar bij alles te roepen dat ze het niet mag doen omdat ik vermoed dat dat moment is aangebroken. Pun intended, dat lijkt me duidelijk.

De springtoestand ging inderdaad mis, maar niet zo dramatisch. Een kus en knuffel waren genoeg. En ze hadden mooi hun stuiter energie weer even gebotvierd. Ook die Fatboy overleefde alle aanslagen. Best noemenswaardig, want als je gaat rekenen op de krachten die er bij vrij kwamen kom je vast tot de conclusie dat het ding sterker is dan gedacht.

Wat voor rare stuiteracties halen ze bij jullie uit?