De man stuurde me een plaatje van de groepvierzoon die onderweg naar opa en oma zijn zusjes even was ontvlucht. Want zo af en toe wordt ie helemaal gestoord van de twee meisjes.

Dat zal wel het lot van de oudste zijn. Zijn behoeften qua spelen en rust en privacy zijn inmiddels wat anders dan die van de meisjes en dat wil nog wel eens botsen. Tegelijkertijd zitten wij als ouders misschien wel iets minder fanatiek op het gedrag van de jongste twee. Dat betekent voor de groepvierzoon dat hij soms moet zien te dealen met de zusjes.

Gelukkig gaat het ook vaak wel goed. Er wordt veel gespeeld en gefantaseerd en met een klein beetje sturing zijn spelletjes ook een succes. Daarnaast ontpopt onze oudste zich als een uitstekend beschermer van met name zijn jongste zusje.

Ons reisdoel van deze zaterdag deed me even denken aan het feit dat ik zelf ook de oudste van drie ben. We gingen namelijk naar mijn ouders die hun robijnen huwelijk vierde. En aangezien ik zo’n anderhalf jaar na de voltrekking van dat huwelijk geboren werd, zal ik dus volgend jaar veertig worden. Best lang getrouwd zijn ze. En ik word al best oud…

Na mij volgden nog twee broertjes en gelukkig voor de groepvierzoon kan ik constateren dat de dynamiek tussen broers en zussen in de loop van de tijd wel verandert. Het eeuwige geruzie is toch voorbij gegaan en inmiddels is het gewoon gezellig.

We hadden een toffe middag en avond in Uitgeest met de familie en ik stel voor dat we doorgaan naar de saffieren versie van het huwelijk. Tegen die tijd is de familie dynamiek vast en zeker weer anders en ik ben daar nu al nieuwsgierig naar!