Zo af en toe kom je eens iemand tegen die opvalt of raakt of inspireert. Of allemaal, dat kan natuurlijk ook.

In de tijd dat ik bijna moeder werd en nog meer toen de kindjes nog ieniemieniebaby’s waren, kwam ik al zoekend naar informatie over het geven van borstvoeding geregeld op de website van Gonneke terecht. Een lactatiekundige met een indrukwekkende staat van dienst en die werkelijk een schat aan informatie had gepubliceerd.

Ik bestelde eens iets in haar winkel, las de meeste van haar blogs en ging haar volgen op de socials. Zo ontstond er voorzichtig wat contact, want het toeval wilde dat ze ook nog in de buurt woonde.

Haar eerlijke, bepaald directe stijl, doorgaans gestoeld op wetenschappelijke bronnen en in ieder geval op gezond verstand, kon ik goed waarderen. We inspireerden elkaar zo af en toe tot het schrijven van blogs en er rolde een mooie samenwerking uit. Vlak na de geboorte van onze jongste spruit kwam Gonneke op borstvoedingsvisite.

Toen zij en haar collega lactatiekundige Stefan Kleintjes me vroegen of één van mijn blogs in hun nieuwe borstvoedingboek mocht worden opgenomen was ik natuurlijk zo trots als een pauw.

De laatste jaren is het thema borstvoeding hier niet meer zo aan de orde en verdwaalde ik niet meer in Gonneke’s eindeloze blog archief. Wel volgde ik haar met interesse. Met bewondering las ik haar onderbouwingen op allerlei gebieden en hoewel ik het zeker niet altijd met haar eens was, kon ik niets anders dan respect hebben voor de manier waarop ze haar standpunten verdedigde.

Ik schrijf in de verleden tijd, want vandaag kwam het bericht voorbij dat ze er niet meer is. Dat kwam wel even binnen, en aan de golf van reacties op het bericht te zien bij heel veel mensen.

Wat heeft deze vrouw veel levens aangeraakt en wat deed ze dat op een prachtige, directe en integere wijze. Ze liet een diepe indruk achter en zal zeer gemist worden. Allereerst door allen die haar lief waren uiteraard. En zeker ook door een grote groep mensen bij wie ze beroepsmatig betrokken was.

Lieve Gonneke, ik wil je danken voor je voorbeeld en inspiratie en vooral wil ik eenieder die je dierbaar was veel sterkte wensen.

So long…