Project moestuin op het balkon

Toen de grote blauwe grootgrutter een paar maanden geleden wederom moestuintjes introduceerde, kreeg de man het op zijn heupen. We moesten moestuintjes op het balkon (bij gebrek aan tuin) en wel in een zelfgemaakte plantenbak. Hij bedacht een leuk ontwerp en ging op pad naar de bouwmarkt. Hij nam de peuterzoon mee, en die kwam vol verhalen over hout en schroeven thuis. De man zelf kwam zonder spullen thuis, want wat hij wilde hebben bleek niet op voorraad.

Een week later was de bestelling wel compleet en het leverde een overvolle bakfiets op. De man kon aan de slag. Wederom onder het toeziend oog van de peuterzoon sloeg de man aan het bouwen en construeren. Verder kon ook de hele buurt gezellig meegenieten van de doe-het-zelf-activiteit, want het speelde zich allemaal af in de voortuin.

Na flink wat zweten, zagen, lijmen, klemmen, hameren en ook een flinke hoeveelheid tijd aan de kant van de man moest ik aan het werk. Het idee was namelijk dat ik de inhoud van de plantenbak zou aanleveren. Vandaar dat onze keuken de afgelopen weken volstond met kleine bakjes waar in theorie augurk, courgette, doperwt, tomaat, bieslook en nog wat meer van die dingen zouden groeien. In theorie, want in de praktijk moet ik nog maar zien wat het gaat worden. Er kwamen in ieder geval wel groene sprietjes omhoog, dus het begin is er lijkt me.

Deze week sjouwden wij gezamenlijk het project omhoog naar het balkon en gingen wederom naar de bouwmarkt. Deze keer naar de tuinafdeling want er was veel aarde nodig. En daarnaast ook wat plantjes voor als het moestuinonderdeel toch niet helemaal zoals we hopen uitpakt. Het resultaat mag er zijn al zeg ik het zelf. Een helemaal zelf ontworpen en geconstrueerde bak van douglashout met daarin grotendeels zelf opgekweekte plantjes. Superleuk toch?

Het is nog wel leuk om te vertellen dat we ook nog meedenkhulp kregen van IVN Nederland. Wij vroegen ons namelijk af of het kwaad zou kunnen om normale houtlijm te gebruiken in de constructie. Het kan immers niet de bedoeling zijn om onze plantjes te vergiftigen. Vandaar dat wij via twitter contact zochten met IVN:

We kregen lekker snel antwoord (waarvoor nogmaals dank) en nu is het afwachten of we straks lekkere groenten uit eigen balkonmoestuin kunnen eten. Ik ben benieuwd!  

2 Comment

 1. Jiska says: Beantwoorden

  Zo leuk!!!

  En het is een hele mooie bak geworden!!! Goed gedaan, man des huises. Nu is het wachten maar, over een week of twee tot vier moeten je plantjes zo groot zijn dat je ze kunt verplanten naar buiten. Daarna elke dag een kwakje water en 5 tot 8 weken later heb je groente.
  Tip kijk eens op de website van de makkelijk moestuin. Super leuk en handig tips.

  Misschien heb je alleen de verkeerde groentes gekozen. Courgette is een hele grote plant, tot 2m2 in oppervlakte, agurk en tomaat zijn klimmers 1m tot 2m de lucht in.
  Maar he, het gaat erom dat het leuk is om te doen, en erg lekker om te eten.

  Succes ermee!

 2. Bianca says: Beantwoorden

  We gaan vast al doende leren! Bedankt voor de tips.

Geef een reactie