Ken je het gevoel dat je je kinderen tekort doet omdat je van andere mensen hoort wat zij doen met hun kinderen? Meestal heb ik daar niet zo’n last van, maar soms betrap ik mezelf toch op vergelijken met wat anderen doen.

En als je je kinderen nou geen eten geeft of zwemles ontzegt omdat je geen zin hebt om dat te faciliteren* dan is zo’n vergelijking misschien terecht, maar verder is het volgens mij echt helemaal nergens goed voor. Iedereen pakt het hele ouderschap op zijn of haar eigen manier aan en het is niet aan anderen om daar iets van te vinden.

En toch had ik er wat last van. Logischerwijs gaan mensen in de vakantietijd op pad met hun kroost. Ik lees van alles over leuke uitjes en vakanties en opeens vond ik het maar zielig voor onze kids dat ze nog niet verder kwamen dan een simpel zwembad in de buurt en een museum.

Zouden we niet meer met ze moeten doen? Ontzeggen we ze niet van alles door er geen auto op na te willen houden? Doen we het allemaal wel goed? Enzovoort enzoverder.

Mijn ratio weet heus wel die vergelijking nergens goed voor is en dat, mocht je er dan toch inhoudelijk naar kijken, allemaal best meevalt. Dat we geen auto hebben zorgt er wellicht voor dat uitjes er voor ons soms wat anders uitzien en ook dat we soms andere keuzes maken.

Maar anders is niet beter of slechter. Het is alleen anders. Natuurlijk zou het leuk zijn om op de vrije dagen in de vakantie een keer naar een attractie in een nabij gelegen dorp te rijden, maar dat is zonder auto toch wel vrij veel gedoe. En de kids zijn prima tevreden met dingen doen in de buurt.

De andere kant van het autoloze bestaan is dat we eindeloos allerlei musea afstruinen, die zijn namelijk vaak betrekkelijk bereikbaar, en dat is ook gewoon leuk.

Al met al moet ik het dus gewoon niet doen al dat gevergelijk. Er komt heus niemand iets te kort en ik denk eerlijk gezegd dat onze kids zelfs niets te klagen hebben. Hopelijk heb ik dan nu dat stemmetje in mijn hoofd dat dus wel houdt van vergelijken voorlopig weer even de mond gesnoerd.


* en dan nog is het een ander verhaal als je het bijvoorbeeld niet kunt betalen.