Op onze allerlaatste dag in het Verenigd Koninkrijk hadden de Engelsen bepaald een imposant feest georganiseerd. Ze zijn er maanden mee bezig geweest en de afgelopen week hoefde je de televisie maar in te schakelen en je zag de bijna koning of één van de voorbereidingen.

Het leverde allerlei discussies op binnen ons gezin. De man vindt het hele koningshuis maar niks en geeft er graag een beetje op af. Ik vind het prima om het concept monarchie af te schaffen maar heb tegelijkertijd ook wel wat sympathie en waardering voor al die adel, die er opzichzelf weinig aan kunnen doen dat ze zijn opgezadeld met hun Koninklijke taken.

Maar goed, York dus. De man holde weer eens een rondje, de kinderen badderden en ik keek tot zo’n beetje vijf voor tien naar de coronation poppenkast. Toen moesten we de hotelkamer uit en gingen we op pad.

We ontbeten bij een allerschattigst, typisch Engels tearoompje* genaamd en the hairy Fig. De boel werd op deze stille zaterdagochtend gerund door een jongen en meisje die volgens mij net puber-af waren en dat maakte het alleen maar sympathieker.

De man en de groepzeszoon aten een soort ontbijtplatter met brood, Engelse kaas, een pie en sausageroll. De groepvijfdochter at alleen zo’n rol en ik kon het niet laten om voor een scone te kiezen. De kleuterdochter wilde niets maar haalde dat later in door een onderweg gescoorde hotdog soldaat te maken. Het werd één van de leukste ontbijtjes van de vakantie.

We hobbelden vervolgens naar the castle van York. Weer zo’n plek met veel geschiedenis. Omdat het eenoudertarief bepaald gunstig was, ben ik buiten gebleven en wuifde blij toen de rest boven was.

Na het kasteel moesten we dan toch gaan nadenken over de terugreis. Vanuit York is het nog anderhalf uur bussen naar de boot in Hull. Het bleek wel een relaxte busrit want behalve mijzelf heeft iedereen liggen slapen.

Het inchecken op de boot verliep zeer soepel en voorspoedig en de nacht brengen we vredig wiegend door. Op zondagochtend arriveren we dan betrekkelijk vroeg in Hoek van Holland en we treinen dan weer op het gemak naar Eindhoven.


* ik snap zelf ook dat dit geen woord is