De afgelopen maanden heb ik steeds het gevoel van het ene naar het andere evenement te tuimelen. Om daar nog maar even mee door te gaan was er eind vorige week sprake van een congres. Het was niet zomaar een congres, maar hét V&VN VS congres.

Voor degenen die niet helemaal in de materie zitten: iedere verpleegkundig specialist die in Nederland werkzaam is, moet zich registreren in het Verpleegkundig Specialisten register van V&VN*. Daarmee is dit congres wel hét congres van de beroepsgroep in Nederland.

Vanuit Oktober gingen we met zes vrouw sterk naar Rotterdam, waar de hele toestand plaats vond. Alleen al in het kader van ‘leer je collega’s eens wat beter kennen’ was de exercitie daarom waardevol. En dan moest het congres zelf nog beginnen.

Ik zal u de opsomming van het programma besparen, dat is namelijk gewoon terug te lezen, en vooral vertellen dat ik veel geleerd heb. Daarnaast deed ik ook veel inspiratie op. Ik kan geloof ik wel vijftien projecten bedenken waarvan ik het leuk zou vinden om er mee aan de slag te gaan.

Het was ontzettend leuk om de passie en gedrevenheid van veel van mijn, vooruit toekomstige**, collega’s te zien. Superinteressant om te horen wat er speelt en waar mensen zich mee bezig houden. Ik kan bijna niet wachten om te beginnen.

Het thema waar ik zelf nog wel het meest enthousiast van word, is grappig genoeg niet eens zorginhoudelijk. Dat gaat namelijk meer over profileren. Er zijn inmiddels zo’n vijfduizend verpleegkundig specialisten in Nederland en dat is best een grote club. Naast 220 duizend verpleegkundigen en bijna 80 duizend artsen (dit soort getallen zijn terug te vinden in het BIG-register) is de groep VS’en echter een soort kabouter.

Dat is op zichzelf niet zo erg, maar onbekend maakt onbemind en daarnaast is het knap lastig dat je steeds maar moet uitleggen wat je nou precies doet en mag en kan.

Met de documentaire ‘De verpleegkundig specialist’ is denk ik weer een goede stap gezet in het op de kaart zetten van het beroep. Er wordt mooi in uitgelegd wat de VS nou precies doet en ook wat de toegevoegde waarde is voor de mensen die onder hun zorg vallen.

Het profileren zal voorlopig echt nog wel nodig blijven. Zelfs één van de zogenaamde keynote-speakers leek niet helemaal goed scherp te hebben hoe het nu precies zit met de verpleegkundig specialisten. Ze had verder een zeer boeiend verhaal dus het zij haar vergeven.

Het deed mij nog wel eens extra nadenken over dat profileren. Hoe kunnen we er nou voor zorgen dat de functie van verpleegkundig specialist beter op de kaart wordt gezet zodat we ook echt op waarde geschat worden door patiënten én mede-zorgverleners?

Genoeg om over te peinzen dus. En vooral ook leuk om er mee aan de slag te gaan!


* V&VN staat voor Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland. Daar vallen de verpleegkundig specialisten natuurlijk ook onder.

** aangezien ik nog in opleiding ben kan ik mezelf formeel nog geen collega noemen vrees ik…