Dat er op de één of andere manier iets anders moet in de ouderenzorg, daar zijn de meeste mensen en organisaties het wel zo’n beetje over eens. Niet alleen kunnen we de groeiende zorgvraag met het krimpende personeelsbestand niet aan, maar daarnaast willen we het juist graag béter doen voor en met de oudere mens.

Dat dit besef in politiek Den Haag nog niet helemaal goed is doorgedrongen werd de afgelopen tijd in het verkiezingscampagnegeweld duidelijk. De zorg lijkt er geen wezenlijk onderdeel van uit te maken. Dat wisten we natuurlijk al, want de laatste jaren werd de verantwoordelijkheid bij zorgorganisaties neergelegd.

Het goede nieuws is dat zorgmedewerkers- en organisaties de noodzaak tot verandering wel voelen en zo zijn er overal allerlei initiatieven en projecten om die verandering te faciliteren. In het kader daarvan ontstond bij Oktober begin dit jaar het idee van een themaweek.

Met als idee om vrijwilligers, mantelzorgers en medewerkers te informeren over allerlei projecten en mogelijkheden die er gewoon al zijn. En om diezelfde mensen te inspireren om toch vooral in mogelijkheden te denken en met hun visie en ideeën aan de slag te gaan.

Team themaweek heeft keihard gewerkt om afgelopen week een tof programma neer te zetten. Op alle locaties waren allerlei workshops te volgen en ik heb de hele week goede verhalen gehoord en gelezen over de belevenissen.

Ter afsluiting was er donderdag een middagvullend programma met indrukwekkende speeches, een heuse paneldiscussie en als spetterend einde kwam gastspreker Jaap Bressers op indrukwekkende wijze zijn verhaal vertellen. Ik denk niet dat er iemand in de zaal zat die niet op zoek wil gaan naar een zogenaamd Carlos-momentje.

Nu zal ik bekennen dat ik best wel eens de neiging heb om wat cynisch tegenover dit soort projecten te staan. Immers, onder de streep moet er toch gewoon werk gebeuren onder vrij strakke randvoorwaarden. Maar desondanks ben ik enthousiast over het initiatief themaweek en de invulling ervan.

Want inderdaad, juist met kleine gebaren kun écht verschil maken voor mensen. Het hoeft niet groots en meeslepend en juist daarom kan iedereen het doen. Wat ik ook mooi vind, is de veel(zijdig)heid aan projecten en de support van de organisatie om eens ‘out of the box’ te denken.

Een geslaagde themaweek dus. En stof tot nadenken! Ik kan het wel waarderen.