De reacties zijn regelmatig vrij verbaasd als ik vertel dat wij geen auto hebben. Dat was al een beetje toen we nog geen kinderen hadden, na de geboorte van de peuterzoon nog wat meer en nu met de dreumesdochter erbij worden we zo af en toe voor gek verklaard.

En soms is het niet hebben van een auto ook echt niet zo handig, maar meestal niet om de reden die wordt gedacht. Men vindt het namelijk doorgaans onhandig dat wij niet met de auto op familiebezoek kunnen. Dát vinden wij doorgaans juist helemaal niet zo erg. De familie woont allemaal op aanzienlijke afstand en het is juist fijn om daar met de trein naar toe te gaan. Er hoeft niemand te sturen, dus we kunnen allebei met een kind bezig. Meestal kunnen de man en/of ik zelfs krant lezen of lekker slapen want slapen in de trein is ook van de kinderen een favoriete bezigheid.

  
Ook is het fijn om onderweg rustig een kopje koffie te kunnen drinken of wat te eten. Als de peuterzoon of dreumesdochter onderweg onverhoopt wakker zijn vermaken ze zich alsnog prima. Zeker de laatste vindt autorijden echt niet zo leuk, dus voor haar is deze oplossing een stuk fijner.

De momenten waarop het minder handig is zonder auto is als we wat minder ver weg moeten. Vaak zijn dingen wel soort van bereikbaar met de bus, maar in mijn eentje met twee kids vind ik dat toch niet ideaal. En meer dan drie kwartier bakfietsen gaat me meestal ook te ver.

Om noodsituaties maken we ons dan trouwens weer niet zo’n zorgen. We hebben een hele berg aardige buren met evenzoveel auto’s en daarnaast rijden er taxi’s en natuurlijk de echte hulpdiensten.

Zolang de auto niet noodzakelijk is voor bijvoorbeeld werk denk ik dat wij het zonder blijven doen. Beter voor het milieu en we maken een mooi statement.