De man en ik hingen op de bank en keken tv. We dachten heel even aan James Bond (altijd leuk), maar besloten toch om de documentaire ‘Valley uprising’ te bekijken. Deze film gaat over het ontstaan en de ontwikkeling van de rotsklimcultuur in het Yosemite park.

Nu kan ik me goed voorstellen dat dit soort documentaires voor veel mensen werkelijk compleet oninteressant zijn, maar de man en ik klommen dus in een vorig leven. Toegegeven, bepaald niet op het niveau wat we nu bekeken, maar daar gaat het niet om. 

Er was derhalve sprake van herkenning en nostalgie. Mooi hoor, dat klimmen. Ik vind dat toch zo ontzettend gaaf om te bekijken en ook om te doen. Hoewel ik er zelf helaas nooit bijzonder goed in was. De combinatie van kracht en techniek en de zogenaamde fearfactor die er bij komt kijken.

Ik kan het dan ook niet laten om te bedenken hoe ik de kindjes hiervoor warm kan laten lopen. Echt, als ze niet willen, hoeven ze natuurlijk niet, maar proberen kan altijd toch? We moesten ze maar eens mee gaan nemen naar een klimhal.