Van 25 januari tot en met 4 februari zijn het de nationale voorleesdagen. Zo las ik in een brief van de kleuterjuffen van de school van de kleuterzoon. Dit blijkt een landelijk georganiseerd fenomeen waar allerlei festiviteiten aan gehangen zijn.

Zo is er een landelijk voorleesontbijt, een specifiek boek dat gepromoot wordt en schijnbaar lezen er allerlei bekendheden op allerlei momenten voor. Best leuk, hoewel ik het idee van een voorleesontbijt niet helemaal begrijp. Ik ben allang gelukkig als ik mijn kleuter ’s morgens vroeg iets fatsoenlijks te eten naar binnen gestopt krijg. Die durf ik dan echt niet af te leiden met voorlezen en bovendien heb ik er echt geen tijd voor.

Voorlezen gebeurt hier, net als bij veel andere gezinnen lijkt me, meestal voor het slapen gaan. Even een moment om tot rust te komen en gezellig een boekje lezen helpt in de overgang van wakker naar slapen.

Ik moet daar trouwens wel bijzeggen dat er van daadwerkelijk voorlezen niet altijd even veel sprake is. De keuze valt namelijk meestal op ‘Zappie is verliefd’ en dat boek kennen zowel de kleuterzoon als peuterdochter inmiddels letterlijk uit hun hoofd. Een alternatief boek is ‘De gele ballon’, dat is dus een kijkboek, er staat geen letter in…

Nationale voorleesdagen dus. Vast bedoeld om voorlezen te promoten. Want dat schijnt goed te zijn voor kinderen. En vast ook bedoeld ter promotie van voorleesboeken. Wantrouwig als ik ben vermoed ik bij dit soort dingen dan toch een commercieel doel. En jawel hoor, de organisatie van het geheel blijkt in handen van de ‘Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek’. Dat bestaat ook al.

Tsja, en hoewel aandacht voor lezen natuurlijk mooi is, vind ik de commerciële ondertoon en vooral het hypen van één boek ergens toch een beetje lastig. Het zal wel tot flinke verkoopcijfers leiden.

Het geeft mij mooi de gelegenheid om onze favoriet ‘Zappie is verliefd’ een beetje te hypen. Koop dat boek! Misschien komt er dan een tweede deel, dan hebben wij een beetje variatie.