Hagelslag

Acht jaar geleden namen we ons voor dat we onze kinderen zo gezond mogelijk wilden laten eten. Dat begon vrij gemakkelijk, ze kregen het eerste half jaar alleen moedermelk. Het tweede half jaar was ook nog vrij duidelijk. Groente, fruit, hier en daar iets van een rijstwafel of een broodkorst en dat was het wel zo’n beetje.

Bij de toen peuterzoon waren we het tweede en derde jaar ook nog vrij strict qua eten. Hij kreeg geen suiker en ik hield aan dat eten zo weinig mogelijk ingrediënten moest bevatten.

Dat laatste geldt nog steeds wel een beetje. Ik moet de ingrediëntenlijst helemaal kunnen begrijpen en over het algemeen geldt less is more. Het fascineert me nog altijd hoeveel ingrediënten er in sommige etenswaren zitten. En hoe lastig het soms is om etiketten überhaupt te begrijpen.

Toch zijn we inmiddels aanzienlijk minder strict. Inmiddels hanteer ik het uitgangspunt dat de belangrijkste maaltijden zonder suiker er vrij van zooi moeten zijn en zijn we echt niet meer de moeilijkste als er tussendoor een keer gesnoept wordt.

Desondanks doe ik mijn best om niet al te veel snoepwaar of zooi in huis te halen. Snoep en koek komt er doorgaans niet in bij de wekelijkse boodschappen en ook broodbeleg met toegevoegde suiker als basis komt er in (of uit zo je wilt) principe niet in. Wel mogen de kids wekelijks voor de zwemles een broodje bij de broodjessupermarkt (lees: Lidl) uitzoeken en als we onderweg zijn doe ik niet moeilijk over wat ze dan te eten en drinken kiezen.

Ook van de oma’s krijgen ze geregeld iets lekkers. En dat is prima wat mij betreft, zo blijft een traktatie iets bijzonders maar hoeven ze ook niet gefrustreerd te zijn dat ze nooit iets krijgen. Een ander argument om geen snoep in huis te halen ben ik zelf. Ik kan daar namelijk niet van afblijven. Ik baal daarvan maar het is niet anders. En dus probeer ik mezelf een beetje te beschermen.

In de vakantie is het een beetje anders. Dan koop ik geregeld hagelslag of chocopasta voor op de boterham. Tot grote vreugde uiteraard van alledrie de kids.

De hagelslag van de afgelopen week inspireerde de meisjes toen ze onderweg waren met de man. Ze gingen een bagel eten in de stad en toen de man vroeg wat er dan op moest antwoordde de kleuterdochter prompt hagelslag. Het bleek nog te kunnen ook. Er werd weer genoten.

Geef een reactie