Aha, er is een nieuwe fase aangebroken. Eerder had de kleuterzoon er na een vakantie meestal wat moeite mee om terug naar school te gaan. Na een tijdje lekker thuis spelen vond hij het niets om de drukte van de klas weer op te zoeken.

Dat was deze keer anders. Hem bewegen tot aankleedactie zal voorlopig echt nog wel een thema op zich blijven, maar ik hoorde hem om kwart over zeven wel iets verbazends zeggen:

Ik wil nu al naar school

Klonk het. Nou, dat had ik niet zien komen. Want hoewel hij het prima naar zijn zin heeft bij de bijen, is het ‘s morgens in beweging komen best een ding.

Eenmaal op tijd en wel in de klas was mijn rol ook beperkter dan eerder. Ik trok hem de aangeworstelde kleren in het kader van de gym weer uit, dat wel. Maar daarna mocht ik zonder enige vorm van gedoe vertrekken.

Zucht… Ik moet daar aan wennen hoor. Net als aan de schoolochtenden en het bijbehorende, op de avond van te voren klaar te maken, broodtrommelritueel.