Soms gaan dingen gewoon beter dan je had verwacht. Dat is toch leuk om te kunnen constateren. Het geeft een mooie gelegenheid om een succesje te kunnen vieren.

Een eeuwig ding in de zorg is de verdenking op een urineweginfectie. Zo’n blaasontsteking is een vervelend probleem, iedereen die het wel eens heeft gehad herkent de klachten die er bij horen en dat is echt niet leuk.

Een beginnende urineweginfectie kan nog wel vanzelf over gaan, maar heel vaak is behandeling met antibiotica toch aan de orde.

Voor ouderen, en zeker voor ouderen met dementie, geldt dat de klachten van zo’n infectie zich niet altijd even evident presenteren. Soms geven mensen geen buikpijn of pijn bij het plassen aan, maar is er wel sprake van bijvoorbeeld verward gedrag of koorts.

Wat nu in de loop der jaren zo’n beetje ontstaan is in de zorg, is dat bijna te pas en te onpas urine wordt gestickt om te controleren of iemand een urineweginfectie infectie heeft. De laatste jaren zijn we er echter achter gekomen dat een afwijkende test niet meteen betekent dat er daadwerkelijk sprake is van zo’n blaasontsteking.

Het gevolg van de neiging om urine te controleren is dat er regelmatig een afwijkende uitslag wordt gevonden terwijl er geen sprake is van een infectie. Dat leidt dan, in sommige gevallen, weer tot onnodig inzetten van antibiotica en dat is gewoon niet zo’n goed idee.

Op individueel niveau geeft antibiotica namelijk vaak vervelende bijwerkingen en daarnaast is een belangrijk probleem dat bacteriën zo langzamerhand steeds vaker resistent worden. Oneigenlijk gebruik van antibiotica werkt dit probleem in de hand. Die resistentie willen we natuurlijk graag voorkomen.

Nu was ik via een klasgenoot een campagne van UNO Amsterdam tegengekomen. Ze maakten posters met uitleg over het probleem van urine sticken binnen het verpleeghuis. Dat leek me handig, dus ik bestelde er een aantal met het idee om daar eens iets mee te gaan doen.

Toevallig werden de posters geleverd toen ik een paar dagen niet aanwezig was en tot mijn verbazing kreeg ik in die tijd ook een mail waarin één van mijn collega’s het onderwerp onder de aandacht bracht.

Eenmaal weer terug op het werk bleek dat het pakje met de posters enthousiast ontvangen was en dat de collega gewoon vast begonnen was met de verspreiding ervan. De reacties die ik zelf kon pijlen waren ook positief, ik zag al een aantal collega’s met interesse de poster bestuderen.

I love it when a plan comes together!