Er speelt veel in het verpleegkundig land. Met stip op één staat uiteraard de hele toestand rond covid, het omgaan met hoge werkdruk, heftige ziektebeelden en uitvallende collega’s. Daarnaast, en wellicht ook wel deels daaruit voortvloeiend, is het thema ‘verpleegkundig leiderschap’ hip & happening.

Het hele thema is wat mij betreft zo hip & happening dat het zo af en toe een wat misselijkmakende bijsmaak heeft. Waar je ook komt of leest, het gaat altijd maar over het leiderschap en tegelijkertijd blijft de praktische uitvoering er van wat vaag. Er zijn eindeloos definities te vinden, maar een sluitende heb ik toch nog niet gevonden.

En dat is ook wel logisch, leiderschap kun je op heel veel manier invullen, en dat geldt dientengevolge ook voor verpleegkundig leiderschap. Desondanks valt er natuurlijk best iets over te zeggen; de verpleegkundige heeft zich jarenlang soort van de wet voor laten schrijven door artsen en nemen nu steeds meer de regie over hun eigen, verpleegkundige, vakgebied.

Dat levert veel op, immers, de verpleegkundigen weten zelf het best waar ze het over hebben dunkt me, maar vraagt tegelijkertijd om een andere manier van ‘je rol pakken’. Want waar het verpleegkundig soort vaak erg bescheiden is en gericht op samenwerking, is het in het kader van leiderschap ook relevant om over de eigen schaduw heen te stappen.

Ten dele, althans. Want na een zeer inspirerende ochtend luisteren naar Pieterbas Lalleman, leerde ik ook dat invulling geven aan het hippe leiderschap kan gaan om verbinding houden met de werkvloer. Om voelen en invoelen en inschatten wat nodig is zonder dat je daarbij persé op een zeepkist moet gaan staan.

Opeens vond ik de hippe toestand toch wel een beetje bij mezelf passen. Want verbinding zoeken en de schakel zijn tussen de werkvloer en minder praktische lagen, dát is wat ik tof vind.

Het idee dat leiderschap net zoiets is als het dansen van de tango heb ik dan ook maar, zij het schoorvoetend, mee naar huis genomen. Zo’n metafoor voelt voor mij namelijk nogal over de top, maar het idee dat je leiderschap samen doet vind ik dan toch wel erg mooi.