Het werd een wat gammel nachtje in het voorstadje van Straatsburg. Het was warm, er was veel geluid en de slaapfaciliteiten wat minimaal. Ik lag lekker warm tussen mijn beide meisjes in, opzich gezellig, maar niet direct goed voor de nachtrust.

Het gaf allemaal niets, de douche deed het wel goed en we hoefden niet zo ver te fietsen. In het dorp verderop scoorden we croissants en eclairs, deze laatste dingen zijn tegenwoordig bijzonder populair in het gezin, en vervolgens ging het dus richting Straatsburg.

De man had de route uiteraard zo uitgedokterd dat we langs het Europees parlement binnenkwamen. Er viel weinig te zien vond ik, de man maakte desondanks een foto. Toen dat gelukt was, gingen we door naar het centrum. We hebben een hotel met de fantastische naam ‘Tandem’ en het is een verademing.

We mochten er aan het begin van de middag al in, genoten direct van de douche en de fijne kamer en gingen daarna Straatsburg te voet verkennen. Het blijkt een leuke stad met, zo heb ik de indruk, vele gezichten. Dat past dan ook wel bij een stad die zich Europesche hoofdstad noemt.

IJs en koffie

We bekeken het oude ‘petit France’, bezochten uiteraard de Notre Dame* en gingen daarna zelfs nog even aan de shop. De kleuterdochter had een paar dagen eerder een megascene geschopt over het feit dat ze geen pyjama mee had en ik beloofde dat we er één zouden kopen zodra het kon.

Die pyjama hebben we echt nog geen moment nodig gehad, net als de jassen en truien die wel ergens in een tas zitten, maar ja, kom daar maar eens mee aan bij een dwars kleuterkind. Ze heeft nu een roze exemplaar in een veel te grote maat, ik meende er goed aan te doen het ding op de groei te kopen, dan heeft ze er tenminste iets aan. Zij blij, ik blij.

We shopten ook meteen maar nieuwe zonnebrillen voor de kids. Zijn ze daar ook weer in voorzien. Na de shopmissie aten we Libanees. Heerlijk buiten op een terras in de schaduw.

Heel langzaam gaan we nu dan toch ook over het einde van de vakantie nadenken. Morgen fietsen we Duitsland in en slapen daar onze laatste nacht. Vrijdag dan het grote treinavontuur terug richting Eindhoven. Nog even genieten.


Vooral de groepvijfzoon heeft een voorliefde voor het concept Notre Dame. Hij genoot ooit erg van de Disneyfilm over Quasimodo en vond het heel tof dat de kathedralen ook echt bestaan. Bij iedere versie die we tegenkomen gaan we naar binnen en steken een kaarsje aan. De groepvierdochter maakt vervolgens allerlei foto’s en de kleuterdochter en ikzelf scheppen er genoegen in ergens te gaan zitten en sfeer te proeven. Dat laatste was bij deze Straatsburgvariant trouwens niet geweldig. Het was vooral erg druk en veel van de bezoekers vonden het dempen van de stem niet zo nodig. Toch jammer.